Jag har alltid planer för vad jag ska göra nästa gång jag får renovera / bygga ett kök. Det spelar ingen roll att jag nyss har gjort det – inspirationen och nyheterna från kökstillverkarna flödar över en i jämn ström, så hur kan man låta bli att drömma?

Under de senaste åren har jag tittat mycket på vad det egentligen är för detaljer som gör det där lilla extra rent utseendemässigt; vad skiljer egentligen Kvänums kök (om man alltså bortser från de gedigna materialvalen och hantverket) från till exempel IKEAs?

rbki19a

kvanum4

Högst upp är en bild på Ikeas kök Lidingö och under är en bild på Kvänums kök Broby. Det är båda vackra, klassiska kök som går att bygga i mycket snarlika kombinationer. Men något som skiljer dem åt är bland annat de innanförliggande luckorna och den utanpåliggande, profilerade golvsockeln hos Kvänums kök. Det kan tyckas vara obetydliga detaljer vid första anblicken, men vilken skillnad det gör när man granskar det närmare. Mellanrummet mellan skåpluckor och lådfronter ger en platsbyggd känsla och den utanpåliggande sockeln förankrar hela köket på platsen. Och täckskivorna på gaveln hos Kvänum är något helt annat än de tunna skivorna man får hos Ikea.

Dock är det detaljer man själv kan fixa till i viss mån, om man vill spara pengar och utgå från t ex Ikeas kök. Vi satte nyligen en utanpåliggande sockel på vårt Marbodal kök och hela intrycket blev väldigt annorlunda mot tidigare. Täckskivorna kan man också byta ut mot t ex panel för att få en mer gedigen känsla. Och inte minst beslagen tycker jag att man ska titta på alternativ till – det kan förändra väldigt mycket om man lägger lite mer pengar på handtag och knoppar från en annan leverantör.

Fantastiska Karolina på It’s a House gjorde ett eget ”Kvänumkök” av ett Ikea kök – titta gärna på länken och se vilket fantastiskt jobb de gjorde.

Det märks i kökstrenderna nu att just dessa detaljer är eftersökta. T ex Marbodal har nyligen lanserat sitt Plus-koncept, där deras ordinarie kök nu kan levereras med infällda luckor och utflyttade socklar:

lind-_creme_Marbodal

Myresjö kök kör på samma stil:

kok_myresjokok

Och sen går det naturligtvis att bygga ett kök på plats, med hjälp av t ex Byggfabriken som jobbar med fantastiska, genuina detaljer:

byggfabriken1

byggfabriken2

(fast jag gillar inte sockeln) ;-)

4 reaktioner på ”The devil is in the details

  1. Vilket öga för detaljer du har, makalöst! Jag älskar din blogg, har blivit helt besatt av dina idéer, den är verkligen en källa till inspiration! =)

      1. Hej Linda, jag är lite osäker på vilken av bänkskivorna i inlägget du tänker på men mitt svar blir detsamma för var och en av dem. Jag har tyvärr ingen detaljerad information om bilderna då de kommer från olika köksleverantörer och inte är mitt eget kök, så jag rekommenderar dig att vända dig direkt till leverantören i fråga. De bör veta om du bifogar bilden så att de ser vilken du menar. Lycka till! 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s