FÖR mycket New England?

Oj, oj, vad jag är splittrad till nedanstående bilder. Kan det bli FÖR bra med New Englandtemat? Det beror självklart på vem du frågar – för mig är det här huset lite överstajlat. Vad tycker ni?

De två översta bilderna tycker jag är väldigt vackra. Elegant, fina detaljer, vackra materialval. Men sen fylls det på med segelbåtsmönstrade fåtöljer (varför inte i linne eller läder?) och röd/vit/blå dukning. Om det är 4 juli i USA och man är amerikan är det helt ok, annars lite mycket för min smak. Ta bort servetterna så är det jättefint! Och sen det blåvita badrummet med flaggorna. Allt är för sig väldigt fint, men tillsammans tycker jag att det blir… för mycket, helt enkelt. Trots att alla möblerna och detaljerna är så rätt, så fina!

Jag tror att det är badrummet som får det att tippa över för min del. För mycket blå/vitt. Shoot me?

classy-nautical-7

classy-nautical-6

classy-nautical-5

classy-nautical-4

classy-nautical-2

Bilder från http://www.cottage-company.com/sophisticated-nautical/

6 reaktioner på ”FÖR mycket New England?

 1. Det är inte new england, det är nautical, viss skillnad. Medan NE har mycket rep, slitet trä, skinn/linnsoffor och vitt, träd och grönt så kör man nautical med mycket marinblått, randigt, flaggor, kompasser, skepp osv där i ligger skillnaden. Det är mycket mer blått i nautical än i ne (new england)

  1. Hejsan,

   och tack för att du tog upp den här kategoriseringen! Du har självklart helt rätt.

   Jag har pratat mycket tidigare om skillnaden mellan coastal living (eller den svenska versionen av New England) och den äkta, klassiska New England stilen, men det tål att upprepas igen och igen!

   För er som är nyfikna:

   Kärt barn har många namn. I Sverige har ”New England” blivit mer eller mindre synonymt med vita brädväggar, kikare, rep, blå/vita möbler och amerikanska flaggan. Men begreppet ”New England” är mycket vidare än så. Just det här inlägget lade jag under New England-taggen trots att det inte motsvarar min egen åsikt om vad NE-inredning egentligen är. Men eftersom många av de som googlar efter NE-inlägg söker just den här typen av inredning valde jag att tillmötesgå förväntningarna.

   Precis som Emma skriver platsar stilen i inlägget ovan in under ”Nautical”. Exempel på just nautical inredning hittar ni hos bland annat http://www.oceanhouse.se Den här stilen är väldigt renodlad på de nautiska symbolerna och detaljerna.

   Nautical brukar blandas friskt med Coastal Living. Här förekommer mjukare färger i jordtoner tillsammans med det blå/vita. Naturmaterial som rotting, trä och läder har en given plats. Till de ljusa väggarna är det vanligt med mörka träslag som kontrast. Brädväggar, blåvita möbler och inte minst den amerikanska flaggan är framträdande. Möblerna är lite grövre i sommarstugestil, men ofta förekommer även vackra snickerier, som platsbyggda hyllor. Lexington brukar pricka mycket av stilen på vår- och sommarhalvåret.

   New England då? Om man googlar på New England interiör får man upp mest träffar på vad som motsvarar Coastal Living, mycket på grund av den spridning uttrycket har fått här i Sverige. Men om man fortsätter gräva och titta på amerikanska inredningssajter träder en annan stil fram. En elegant stil, långt borta från grova brädväggar.

   Här handlar det om paneler och snickerier, mörka golv, stora fönster, polerade möbler, vackra öppna spisar, eleganta Howardsoffor och handstoppade fåtöljer. Allt i en ljus, naturfärgad färgskala. Ankare, kikare, union jack eller stars & stripes står inte att finna här.

   Tack Emma! Jag ska vara noggrannare med hur jag kategoriserar i framtiden :-)

 2. Allt är jätte fint om man tittar hastigt men börjar man titta på alla detaljer så är det tyger med segelbåtar och rattar till dekoration som gör det hela ”för mkt”.
  Badrumet är ändå elegant men här hade man lätt kunnat ta bort båt temat och bara haft de blå väggarna kvar. Mattan gör det hela för mkt också. Den och tavlorna ska bort. Sedan hade jag brutit av allt det vita med mer mörka träsaker eller rotting.
  :-) Mina åsikter.

 3. Det är väl Manhattans överklass´ sommarställen vi pratar om…hus med anor från många århundraden tillbaka fulla med spännande möbler från olika epoker för ett ljuvligt sommarleverne…men också konstnärernas hus ute på klipporna och i skogsdungarna eller vid stranden…Eller är New England enklare, mera ett hopplock av vintage från loppmarknader? I Sverige blir det aldrig sådär charmigt elegant, för den bohemiska kryddan och de äkta, gamla, väderbitna och snyggt slitna kvalitetsmöblerna á la Ralph Lauren och gammal kolonial finns helt enkelt inte. Det är kanske en annan typ av människor som gillar stilen i Sverige än de som faktiskt haft den i USA… jag älskar GANT hemmen de visat ibland, med otroligt vackra gamla hus med otroligt vackra detaljer i riktiga kvalitetsmaterial…det är STILFULLT!

  1. Jag håller med dig. Det är svårt att få det genuint amerikanska i Sverige. Jag är heller inte så förtjust i att man kallar vita brädor / fyrar / amerikanska flaggan-stilen för New Englandstil då den präglas av elegans och inte alls den lite ruffa sommarstugestil vi avser i Sverige.

   Sveriges New Englandstil är synonymt med den amerikanska Coastal Livingstilen, men eftersom få använder rätt uttryck blir det snabbt ”fel” i referensramarna mellan Sverige och USA.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s