Badrummet

Hejsan alla!

Det har varit lite sparsmakat med bilder här hemifrån ett tag, vilket beror på att jag aldrig är hemma när det är dagsljus. Att ta bilder på kvällen är ju inte så där superkul, så jag har helt enkelt låtit bli. Men nu gavs tillfälle, så jag tänkte visa er hur vi renoverade vårt badrum med hjälp av ganska enkla medel för två år sedan.

Hela badrummet var från början klätt med terakottafärgat kakel med änglamotiv. Tak, lister och socklar var i furu. Vi ville inte ge oss på en totalrenovering och riva ut allt, så vi gjorde vad vi kunde utan att riva ner något. Lösningen blev att limma panelplattor utanpå en del av kaklet (fuktspärren under är därmed intakt) och att måla den del av väggen där kaklet fortfarande syns (greppgrund och färg för ändamålet köpte vi hos Flügger).

140128_1

Utanpå väggen är alla rör dragna vilket såg rörigt ut, så vi byggde en väggfast sittbänk med avtagbart lock som både döljer rören och är toppen att sitta på när barnen badar. Metallkanten under locket är led-belysning som ska döljas av en liten vit list så fort vi får tid till det :-)

140128_2

Istället för en inglasad duschhörna ville jag ha något… annat. Det blev en vägg med infällda gamla fönster där vi monterade en heltäckande glasskiva på sidan mot duschen.

140128_5

140128_4

Kommoden är en av Ikeas där vi beställde en svart granitskiva från ett lokalt stenhuggeri och satte dit ett underlimmat handfat från Villeroy & Boch. Blandaren  kommer från Mora armatur.

140128_3

Sammantaget är vi väldigt nöjda med resultatet. En budgetvariant som ändå gav oss ett helt nytt badrum!

140128_6

Och så här såg det ut innan:

bad

Annonser

18 reaktioner på ”Badrummet

 1. Jösses vilken skillnad! Och så otroligt fint det blev. Jag har alltid tyckt att det är fint med panel i badrum (eller egentligen överrallt) och det här var ju en smart lösning. Gillar också ”duschväggen”. Var det svårt att få till glaset så att det blev tätt? Hur gjorde ni på kanten? Är det någon slags plast som skyddar där eller är det trä?

  1. Tackar! När väggen och alla rör genom den var på plats tog vi dit en glasmästare som tog alla mått och beställde glasskivan. Han kom med förslag på vilka typ av lister vi skulle använda och när de satte upp skivan tätade de överallt längs med alla kanter med silikon.

   Klinker / kakel i duschrum släpper dock alltid igenom vatten i fogarna, så det var viktigt att använda metallreglar när vi byggde fönsterväggen samt att kapa av alla panelskivor och golvlister mot duschen så att de slutar någon cm ovanför golvet, plus att de dränktes i olja för att inte suga upp eventuellt vatten.

   På kortsidan sitter det en fräst list i furu. Den doppades i olja och våtrumsspärrades innan vi målade den. Duschen är dock så djup att det bara blir några få stänk åt det hållet. Men vi ska nog ändå sätta upp ett duschdraperi där nu när barnen vill duscha istället för att bada, och de är inte så noga med åt vilket håll de riktar duschen ;-)

 2. Kanonfint jobb ni gjort! Man kan inte tro att det är samma bad på sista bilden! En fråga dock. Jag gillar ju tanken med en spegel ovan handfatet, vi tänker göra så i vår WC. Men vad för lampa har ni valt ovan spegeln? Har du några bra tips på snygga speglar så tar jag tacksamt emot tips. Letar som en tok just nu…:-)
  mvh Caroline

  1. Det där med lampa var ju en historia för sig. Den fick inte ge för dåligt ljus, den fick inte vara för modern, den skulle funka i våtrum, osv, osv. Den vi valde till slut – i ren desperation – var inte alls vad jag hade tänkt mig (jag gillar inte metallplattan de tre lamporna sitter på), men nu när den är på plats tänker jag aldrig på hur den ser ut, den bara… gör det den ska, liksom. Har ingen närbild på den, men på de här gamla bilderna på Styleroom syns den lite: http://www.styleroom.se/image/scaled/full/fy47/1/379121-badrum.jpg

   Den påminner rätt mycket om den här, fast är lite snirkligare i lamparmen: http://www.handladesign.se/images/kelby.jpg

   Annars tycker jag att den här lösningen är underbar, men frågan är om det ger tillräckligt bra ljus för t ex sminkning: http://tinyurl.com/oa5o265

   Ska hålla ögonen öppna efter speglar! Ska också börja leta efter en till dotras rum – hon är inne i mima-åldern nu, och då behöver man definitivt en spegel på sitt rum :-)

   1. Hej och tack för tipsen. Fina lampor, håller med om den sista bilden. Ursnyggt men frågan är om det är praktiskt?
    Er lampa blev ju fin i hop med övrig stil!
    Ha det/Caroline

 3. Fantastisk renovering och gillar er duschvägg jättemycket. Blir så mkt mer personligt när man blandar gammalt och nytt. Inte lika lätt på ett nybygge där allt går superfort och man har en viss budget att hålla sig till. Men inspirerande till framtida renoveringar:) Johanna

  1. Tackar! Ja, det är svårt det där med gammalt vs nytt. Precis som du säger kan det vara lättare med personlig prägel när man renoverar, samtidigt som det är så himla skönt att veta att ALLT är tipptopp och superfräscht när man gör helt nytt.

   Njut av nybyggekänslan, säger jag, och satsa på detaljerna som gör det personligt. Jag bara äääälskade Gras 304 lampan i ditt senaste inlägg – så himla snyggt i ett badrum! / Lina

 4. Hej! Vad fint ni fick till det! Vi renoverar badrum och försöker planera ihop ikeakommod med marmorskiva och två underlimmade hoar samt väggmonterade kranar. Svårt att få ihop det utan att priset springer iväg. Jag är så nyfiken på vad er granitskiva kostade när ni valde underlimmad ho som ju innebär en del extra kantbehandling. Vilka mått var det på handfatet och vad kostade det? Jag hittar inte så många ovala med lagoma mått. (30×45) Räckte djupet på ikeakommoden eller fick ni såga lite i den?

  Snyggaste duschväggen också förresten.

  //Karolina

  1. Hejsan, och tack :-)

   Jag har för mig att vi gav mellan 4-5000 kr för granitskivan.

   Handfatet är 32×45 från Villeroy & Boch. Jag minns inte vad vi gav för det heller, men tror att det var här vi köpte det: http://www.vvsochbad.se/Badrum-Tvaettstaell-Villeroy-Boch–Villeroy-Boch,-Loop-Friends-nedfaellningsvask-45×32-cm-u-Kranhaal-m-Braeddavlopp-194066.html

   Rörmokaren har tagit ur lite i framkant på kommoden inne i skåpet för att få plats. Inget som syns utåt, alltså. Lycka till!

   / Lina

 5. Hej! Vilket underbart badrum ni har gjort!!! Så fint! Vi håller på att bygga klart vårt hus och har bara stora badrummet kvar. Är så imponerad och förtjust i detta! Och vilken förändring! Likaså är er varandra en dröm! Tack för inspiration och tips!
  Evelina

 6. Jag är nyfiken på hur ni fick fast fönsterväggen vid duschen. Sitter den med limmade metallskenor eller skruvad i golv/vägg/tak?

  1. Hejsan,
   vi har golvvärme i golvet, så där vågade vi inte skruva nåt, så reglarna består av limmade metallskenor i både golvet och väggen, men skruvade i taket.

   Bästa hälsningar

   Lina

 7. Jag blir så inspirerad av din blogg – mycket stilfult! Jag har en fundering inför vår badrumsrenovering, de träskivorna som ni satte upp, hur har de klarat fukten i badrummet? har ni märkt om de svällt eller likande? hur gjorde ni med fogen, målade ni med samma färg som på plattorna? är det någon speciell färg man bör använda?
  Tack för alla fina bilder!

  Anna

  1. Hej, och tack så mycket!

   Panelskivorna har klarat sig bra. Vi målade dem med våtrumsfärg så att det skvätter lite på dem gör inget, däremot är det viktigt att de inte ligger an mot golvet så att de suger upp fukt underifrån.

   Vi har tre barn som badar ofta och då är det inte lite stänk, utan ordentligt med vatten som rinner längs med väggen. Skivorna ser ändå ut som de gjorde när vi satte upp dem, däremot har golvsockeln tagit lite stryk där eftersom vattnet samlas mot golvet.

   Så mitt tips är att släppa golvsockeln en god bit över golvet och dra en tjock silikonkant mellan kanten och golvet istället.

   / Lina

  2. Oj, jag glömde svara på din andra fråga:
   Ja, vi målade fog och plattor rakt över med samma färg. Vill man orkar kan man måla fogen i en annan kulör sen, men så långt sträckte sig inte mitt tålamod :-)

   Gå till Flügger och be om råd. De har en häftgrund för kakel som man rollar på först och kan sen hjälpa dig med färgval. Många andra färghandlare säger antingen nej rakt av, att det inte går att måla på kakel, eller så menar de att du kan måla med en vanlig lackfärg.

 8. Åh så fint ert badrum blev! Fantsatiskt med tanke på att det var en budgetvariant. Jag ska nog kopiera idén med ett fönster som duschvägg, så snyggt och annorlunda! Jag skulle gärna vilja veta var du har hittat handtagen till Ikea skåpet, de var också fina.
  Tack för en trevlig blogg.
  Annette

  1. Tack, snälla! Ja, vi är jättenöjda med utformningen på duschväggen och kan varmt rekommendera en sådan lösning!

   Handtagen kom med skåpet, så svårare än så var det inte. Tyvärr har modellen utgått från Ikea. :-/

   Kram Lina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s