På skolavslutningen den 14 juni badade vi (barnen) första gången. Då var det 16 grader i vattnet och runt omkring poolen var det lervälling och grus. Men då hade det å andra sidan tagit endast 10 dagar från det att grävmaskinen rullade upp på tomten och satte tänderna i gräsmattan till det att poolen var på plats och vattenfylld. En väldigt smidig process, alltså.

170720_6

Sen dess har trädäcket, staketen, grindarna, de platsbyggda bänkarna, uteduschen och lite möbler också kommit på plats och vår oas är nästan färdig. El, belysning och planteringar återstår. Just nu ser jag faktiskt fram emot de mörka sommarkvällarna då hela trädgården kommer att vara upplyst.

170720_4
Bakom muren mot skogsdungen kommer vi att plantera olika sorters prydnadsgräs med belysning på. I bänkarna ryms badleksaker och underhållsgrejerna till poolen.
170720_1
Det inte alltför snygga pooltaket – som dock kommer att förlänga badsäsongen några månader åt oss, samt göra vinterstängingen enkel – döljs bakom staketet, där även värmepumpen och reningsverket är placerade.
170720_2
Soffgrupp från Ikea
170720_3
Solsängar ”Soldala”. Förvaringsboxarna är urgamla och kommer från Granit.

170720_5

Barnen har badat varje dag den senaste månaden. Vissa dagar har jag suttit badvakt med täckjacka under en filt och med infravärmen igång på verandan, men då temperaturen i poolen är 30 grader har vädret inte varit något hinder för dem. De senaste veckorna har jag dock njutit av solen och värmen i fulla drag.

Vi är oerhört lyckliga över den här investeringen och njuter av sommaren som aldrig förr. Fler bilder kommer såklart efter hand – i morgon ska jag till plantskolan och få ett förslag på hur vi kan plantera i ytan mellan pooldäcket och altanen. Jag är totalt hopplös när det kommer till växter, så med det tar jag hjälp av proffs :-)

 

25 reaktioner på ”Poolen är klar

 1. Det ser helt underbart ut och ännu bättre kommer det att bli när ni har fått dit lite växter, nu lite frågor:
  Har ni haft helentreprenad alltså även trall, staket osv ?
  Hur mycket har det har kostat ( på ett ungefär)?
  Rengöringen tar det mycket tid ?
  Är det något ni skulle ha gjort annorlunda eller är ni toknöjda med allt?
  Jag är väldigt sugen på att skaffa pool men min sambo tycker att vi har så kort sommar så att det knappt är värt alla pengar det kostar men jag säger att det får man med råge tillbaka den dagen man ska sälja huset.
  Kram Majo

  1. Hej Majo,

   för att summera först: ja – vi är toknöjda med allt. Men då ska man komma ihåg att vi enbart har haft pool en månad – vi kan inte uttala oss om de eventuella problem som kommer efter några år med pool, men just nu går allt som en klocka. Varje dag njuter vi av vår uteplats och av att kunna vara hemma med nöjda barn, vilket innebär att vi hinner fixa hemma under semestern, vilket vi älskar, istället för att behöva åka till stranden.

   Om man får tillbaka pengarna med råge är svårt att förutse då det helt beror på var i landet huset ligger, om det redan är i sådant toppskick att en pool inte förmår öka värdet, hur bostadsmarknaden utvecklas osv. Vi tog beslutet för att vi oavsett hur det går med marknaden vill ha pool den här tiden just nu i livet, då barnen och vi uppskattar den som mest. Du kan alltid kontakta en mäklare för en värdering av huset och kolla hur mycket poolen skulle öka värdet.

   Vi har lagt ut arbete som grävning, el och snickeri på olika firmor som vi anlitat tidigare.

   Vi köpte poolen via Spa&Bad, de har ca-priser på sin hemsida som du kan titta på: https://spaobad.com Tillkommer gör kostnader för luftvärmepump, pumphus, installation, kranbil, etc, vilket ligger på ca 40-50.000.

   Räkna sen med mellan 50-100.000 för grävningen beroende på vilken typ av mark det är, storlek på poolen, samt hur lättillgängligt det är för maskinerna.

   Förutom själva poolen och det som ingår där var pooltaket en ganska stor utgift (olika priser beroende på hur stor pool du köper, ca 80-140.000) men det kommer att förlänga den där ganska korta, svenska sommaren ordentligt eftersom vi kommer att kunna bada tidigt på försommaren och långt in på sensommaren.

   Vårt trädäck är stort och vi valde att lägga det i kärnfuru, men där har vi inte hunnit räkna ihop kostnaderna än. Den här artikeln ger ett hum om vad man bör räkna med: https://www.byggahus.se/bygga/kostnad-bygga-altan-eller-tradack

   Rengöringen är inget problem. Vi dammsuger en till två gånger i veckan, kontrollerar PH-värde nån gång i veckan, slänger i en klor-puck var 3-4 dag beroende på hur mycket vi badar och hur varmt det är. Däremot har vi inte någon koll på hur mycket jobb det är med att stänga för vintern och öppna för sommaren än. Det lär vi oss när det är dags :-)

   Det finns helt säkert mycket pengar att spara om man gör en del av jobbet själv, plus att det finns andra varianter av pooler som är billigare än glasfiberpool, men där måste man själv fundera på vad man vill ha och vad man är beredd att lägga ner i tid. Vi tyckte att det var oerhört skönt att lämna över till proffsen och ägna oss åt våra egna jobb under tiden :-)

 2. Det blev riktigt bra, och era val av material och möbler 👍. Roligt med pool även om det är mycket jobb. Ha de gott!

  1. Tack Åsa! Ja, det är verkligen roligt. Sitter faktiskt under en filt ute på verandan nu, nästan halv nio på kvällen, och badvaktar barnen som vägrar gå upp 😊 Det är sommar det!

 3. Grattis till er fina pool! Det blev superhärligt. En riktigt bra investering .
  Hälsningar Anette

 4. Så fint det blev! Vi köpte vår pool också från spa&bad. Glasfiber är bra så slipper man linern. För visst tog ni en compass pool?

  1. Ja, vi kom också fram till att vi föredrar glasfiber. Maken har haft linerpool innan och var inte imponerad efter några år. Och precis – det blev en Compass Trend. 😊

 5. Supersnyggt och alltid kul att läsa dina inlägg och se dina inspo bilder. Tack för att du inte lade ner bloggen =)

 6. En tanke, värmepump till polen..undersökte ni möjlighet att värma upp helt eller delvis via solceller?
  Drar poolen mycket el har du hunnit se ung vad driftskostnaderna är på ett ungefär ? Väldigt snyggt allting! Pooltaket är hur snyggt som helst, har du bild el nån skiss på det? Ha det gott!

  1. Hej,

   nej, solceller undersökte vi aldrig. Däremot om vi kunde koppla poolen till bergvärmen som vi har. Det hade varit fullt möjligt, men det hade kostat nästan lika mycket och givit sämre effekt än luft-värmepumpen som vi valde.

   I september borde vi kunna se ungefär hur driftskostnaderna ser ut då vi har lämnat uppstartsfasen bakom oss och haft en ”normal” månad. Det ska bli spännande att se. Nu när taket är på plats och samlar in värmen borde kostnaderna dessutom sjunka jämfört med de veckor vi hade poolen öppen och värmen försvann rakt ut i luften.

   Här har de räknat lite på kostnader för olika värmekällor, inklusive solceller: https://www.byggahus.se/varme/poolvarme-fyra-alternativ

   Pooltaket (Atlanta), med bilder och ritningar, hittar du här: https://spaobad.com/pooltak/alla-hoga-pooltak-fran-aluna/pooltak-pa-rals/

   / Lina

 7. Hej! Fint du har det ! Har du hittat krukor som blir snygga på stort trädäck (med pool)? Tar gärna emot tips. Tack!!

  1. Hej och tack så mycket!

   De enda krukor jag har på däcket nu är två gamla, höga betongkrukor vid sofforna. Vi har däremot planer på att plantera vinstockar mot det bakre staketet i krukor så då behöver jag leta efter stora sådana.

   Jag hittar sällan den typ av krukor som jag vill ha hos de stora växthuskedjorna utan då brukar jag få leta hos små, lokala handlare. Ofta söker jag rätt på en bild med ett exempel på vad jag vill ha och kollar med dem om de har möjlighet att beställa hem något liknande.

   / Lina

 8. Hej, vi bygger också pool och tittade på ditt fantastiska poolområde och har några frågor. Hur bred altan/pooldäck har ni på långsidorna av poolen?
  Och kan ni stänga grindarna när pooltaket är ute?

  Tack på förhand!

  Vänligen
  Åza

  1. Hejsan. Ledsen för sent svar – jag har inte varit hemma och kunnat mäta. Vi har fyra meter brett trädäck bredvid varje långsida på poolen. Och ja, vi kan stänga grindarna när taket är ute. Grindarna går in en bit över poolen när vi stänger / öppnar dem, men då skjuter vi bara taket framåt en bit när vi stänger och sen är det bara att dra tillbaka det på plats igen.

   Lycka till med bygget!

 9. Hej!
  Bygget är en riktig inspiration.
  Har ni någon bild när pooltaket är på och även när det är ihopskjutet?
  Mvh John

  1. Tack! Nej tyvärr, jag har bläddrat igenom mina arkiv, men tydligen tar jag bara bilder när taket är av :-). På https://www.styleroom.se/album/61323-poolen finns några fler bilder, men där är taket bortskjutet bakom staketet.

   https://spaobad.com/pooltaken/arctic-pooltak/ ser du vilket tak vi har och hur det ser ut när det är överdraget, dock inte när det är ihopskjutet.

   Jag hittade en bild från en annan leverantör med liknande modell som visar hur det ser ut: https://www.pooltime.se/wp-content/uploads/magictoolbox_cache/a0086249c37c39ad257ea6a498b0e02a/1/3/139234/1050×650/714900431/nivokit_4.jpg

 10. Hej,
  Vad kul att se! Vi går just i tankarna kring att bygga pool med trädäck runt. Jag undrar hur kärnfurun som är närmast poolen och blir utsatt för mycket vatten håller sig nu efter några år? Det skulle kännas så skönt att kunna välja en naturlig trätrall!
  Mvh,
  Sara

  1. Oj, förlåt för ett sent svar. Vår främsta anledning till valet av kärnfuru var att vi ville ha ett grått däck i bättre kvalitet än med tryckimpregnerat furu. Nu efter några år är det vackert silvergrått, som vi ville ha det. Det vi gjorde fel var att vi trodde att det skulle dra ihop sig när det legat ute ett tag, som tryckat virke gör, så vi lade det kant i kant utan mellanrum. Men det har inte dragit ihop sig alls, så nu har vi lite för tätt mellan brädorna. Kan vara bra att veta.

   Närmast poolen, speciellt under taket, blir det varmt och fuktigt med algpåväxt på däcket. Det blir det på vilket material du än väljer, så det är bara att skura och hålla rent. Vi använder såpa och vatten och det funkar fint. Högtryckstvätten ska användas med försiktighet.

   Största skillnaden mot tryckimpregnerat virke är att det här är så kompakt – det flisar sig inte alls och känns väldigt bra under fötterna utan stickor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s