Som jag sa i något inlägg tidigare, så är jag inte alls duktig på det här med växter. Jag har ingen förmåga alls att titta på de ynkliga små växterna i krukorna på en plantskola och föreställa mig hur de ser ut när de är två meter höga.

Så till min oerhörda lycka hittade jag en nyöppnad liten oas i Överhärde utanför Gävle där jag kunde få hjälp med det här. Växtzon 4 är en handelsträdgård som drivs av två riktiga eldsjälar, Anette och Eva. Med bakgrunder inom konst, restaurang, inredningsarkitektur och nu som trädgårdsmästare är de fulla av idéer och mer än villiga att hjälpa stackars förvirrade kunder som jag.

170802_6

170802_5

Jag förklarade ungefär vad jag var ute efter (”inte för romantiskt, lite strand/palm-känsla och lättskött”) och några dagar senare fanns ett färdigt förslag som jag godkände (eller snarare litade blint på) och så beställdes växterna. Det blev två fulla bilar när det var dags att hämta:

170802_4170802_2170802_1

En tydlig ritning och en lista på vilka växter som fanns med i lådorna var min karta och sen var det bara att följa den.

170802_3

Efter några timmars knästående (aj, aj, ryggen, höfterna, axlarna!), hade jag placerat ut alla plantorna där de skulle stå enligt ritningen och lyckats peta ner 1/5-del av dem i jorden. Sen gav kroppen upp för den dagen :-)

170801_3
Som komplement till belysningen nere i planteringen får växterna ett extra lyft av ljusslingan under verandan. När allt är uppvuxet kommer man bara att se ljusskenet mellan bladen.
170801_9
Elefantgräs i en planteringsgrop i däcket. Det här kommer att bli ca 2,5 meter högt och rassla härligt i vinden.

Nu, några dagar senare är jag klar och nu återstår vattning, vattning, vattning. Jag hoppas verkligen att jag lyckas hålla liv i dessa växter nu för jag ser väldigt mycket fram emot att se hur rabatterna ser ut om några år när allt har brett ut sig och vuxit upp på höjden.

Stort tack till Växtzon 4 för all hjälp!

170802_7.jpg

Annons

7 reaktioner på ”Plantering i växtzon 4

 1. Hej!
  Vad sjukt snyggt ni har gjort!!
  Jag och min man ska göra ett inglasat uterum på baksidan men haft svårt att veta hur det ska se ut, men nu när jag såg er veranda så såg jag framför mig hur vi ska göra vår och även med spapoolen som vi vill ha!:) hur är verandan byggd, vad har ni för typ av tak?
  Väldigt snyggt allting!
  Jag såg ått du bor strax utanför Gävle, jag bor också i Gävle, det skulle vara helt fantastiskt om man fick se allt irl:)
  Jag ska gå utbildn i höst som inredare och fick genast dig som fan :)
  Hälsn. Cheeryn Lilja

  1. Hejsan och tack så jättemycket! Kul att kunna inspirera.

   Taket är byggt av limträbalkar, vanlig panel och någon slags takpapp för industribyggnader ytterst. Vi hade velat ha shingel, men lutningen var för flack på taket.

   Vi hade hjälp med bygget, så jag har inte mer detaljer än så då jag nöjde mig med att kolla så att det slutresultatet blev som jag ville… 😊

   Vad roligt det låter att plugga inredning! Stort lycka till!!

   Kram Lina

 2. Kommer bli jättefint när det växer till sig. Redan nästa sommar kommer du märka stor skillnad. Snyggt det blev med poolen och allt :o)

 3. Fint! Vi undrar vad ni har för mått på plankorna på spaljén och hur långt avstånd det är mellan plankorna. Ser stilrent ut!

 4. Superfint allt ihop! Läckert med belysningen! Undrar om det finns en bättre bild på växt kartan och listan med växter? Skulle gärna bli inspirerad av den. Nu har säkert växterna kommit upp hos er och ni får njuta av det vackra! Vi ska nu till våren bygga altan och rabatter, så tack för inspiration!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s